Vänsterns Akademi

Kurser för aktivister – och alla andra

Vårens kurser startar i februari. Antagningen öppnar i januari.

 

Vänsterns akademis kurser ska vara utvecklande och intressanta för dig som har hjärtat till vänster, var du än bor. Det ska det vara möjligt att läsa helt individuellt på distans, att delta i schemalagda kursträffar och seminarier eller att bilda lokala studiegrupper som träffas regelbundet.  

Vi erbjuder därför varje termin distanskurser på kvarts- eller halvfart. Du ska kunna studera hos oss vid sidan om annat. 

Att läsa en distanskurs hos oss är alltid gratis. Kostnader för kurslitteratur eller för programaktiviteter, till exempel studieresor, kan dock tillkomma. 

Våra distanskurser är folkhögskolekurser. De är öppna för alla. Du får visserligen inga högskole- eller gymnasiepoäng, men du slipper också tentor och annat som kan stressa dig. Vi vill att du aktivt ska delta i en kunskapsresa i dialog med dina kurskamrater och din kursansvariga lärare. Lärprocessen är interaktiv, och du som deltagare ska kunna påverka dina studier. 

 

Folkbildning

Vi arrangerar våra kurser ofta i samverkan med våra huvudmän eller andra organisationer. Tack vare vårt samarbete med många olika organisationer – partier, fackföreningar, invandrar- och solidaritetsföreningar, ungdomsförbund, miljöorganisationer, kulturföreningar m fl.  –  kan vi nå ut till människor med varierande intressen och bakgrund.

Distansundervisningen ger oss dessutom möjlighet att skapa kurser som är intressanta för människor som inte har möjlighet att besöka våra lokaler i Malmö. 

Vänsterns akademi bedrivs i enlighet med statens syfte med folkbildningen. Det innebär att vår kursverksamhet ska bidra till att stärka och utveckla demokratin, till att öka möjligheten för en mångfald människor att påverka sin livssituation och delta i samhällsutvecklingen, till att utjämna utbildningsklyftor och till att öka allas delaktighet i kulturlivet. 

Aktuella kurser

Vårens kursprogram hittar du här efter årsskiftet.