Vänsterns Akademi

Med hjärtat till vänster

“Studera – och ta ledningen och makten” – så hette det en gång i tiden. Vi hedrar arbetarrörelsens gamla bildningsideal och erbjuder ett brett distanskursprogram varje termin. 

För dig som har hjärtat till vänster ska det vara möjligt att läsa helt individuellt på distans, att delta i seminarier på hemmaplan eller att bilda studiegrupper som träffas regelbundet. Många av våra kurser är  samverkanskurser med våra huvudmän och andra föreningar som kan räknas till en bred vänsterrörelse. Kursutbudet varierar från termin till termin.

På gång i höst

Våra kurser bedrivs på kvarts- eller halvfart och berättigar till studiemedel på gymnasial nivå (om du läser minst på halvfart hos oss). 

Spanska inbördeskriget
Sommaren 1936 utsattes den unga spanska republiken för en fascistisk militärkupp. Under de kommande åren rasade ett inbördeskrig i Spanien som snart blev ett slags generalrep för det stundande världskriget. Med hjälp av litteratur och film studerar vi inbördeskrigets inverkan på den spanska och europeiska historien, på 1930-talet och idag. 

Politisk arbete i teori och praktik
Vårt samarbete med med CMS Göteborg fortsätter. 
Inom ramarna för samarbetet erbjuds tre olika distanskurser som introducerar dig till vänsterns parlamentariska och utomparlamentariska praxis och teori.

Kuba – revolutionens historia och samtid
Den 1 januari 1959 tågade bröderna Castro och deras kamrater in i Havanna. Kubas diktator Batista hade då redan hunnit fly landet. Kort därpå startade konflikten med just USA som fortfarande pågår. Vad ledde till revolutionärernas seger? Hur utvecklades det revolutionära Kuba sedan dess? Och hur ser situationen ut på Kuba idag?

Kontakta oss gärna.