Skrivarskolan

Skrivarskolan – 40 år i skrivandets tjänst

Skrivarskolan i Malmö är i rakt nedstigande led stolt arvtagare till en av Sveriges första skrivarlinjer som startade 1985 på annan ort i Skåne. Skrivarskolan har under dessa 40 år aktivt utvecklat och förädlat kursinnehållet.  

På Skrivarskolan tror vi på de frekventa textsamtalen, att läsa varandras texter, att spegla våra läsningar, att utveckla det egna skrivandet genom att läsa. Vi tror på gruppens samlade kunskap, mötet mellan deltagare och deras olika erfarenheter. Vår metod för textrespons sker genom textsamtal, noggrant förberedda, där man som läsare läst, funderat och antecknat allt som man vill framföra till författaren. Vi ser en stor vinst med samtal som ger samtliga nya inblickar, synsätt och möjlighet att diskutera.

Hos oss utvecklar du ditt skrivande och din kreativitet. Lärarna engagerar sig fullt ut för att du ska bli både trygg och professionell i ditt uttryck.

Att läsa hos oss innebär att du är aktivt deltagande. Våra distanskurser är med andra ord interaktiva och bedrivs i grupp. Vi förväntar oss ambitiösa deltagare med god förmåga att ta ansvar för såväl sin egen utveckling i samverkan med lärare och kursdeltagare.

OBS! Undervisningsspråk i samtliga kurser är svenska. Detta för att ohindrat kunna arbeta i jämlika grupper. Vi har tyvärr inte expertis att utbilda författare i andra språk.  

Skrivarskolan erbjuder kurser på helfart och halvfart. Samtliga kurser ges läsåret 2025-2026 på distans. 

Skrivarskolans kurser

 

Skrivarskolans basår 
Kurslängd: 1 läsår
Studietakt: 100% 
Kursform: distans 

På Skrivarskolans basår skolas våra deltagare i skrivhantverket genom en lång rad skrivövningar, veckouppgifter och projekt, genom bok- och textsamtal, närläsningar och skrivteori. Deltagarna har efter genomfört läsår utmanats inom olika former av poesi, prosa och manus för film, allt för att i slutet av året ha närmat sig sin egen röst. Basåret lägger en naturlig grund inför kommande längre projekt.

Du som söker är språkligt och litterärt intresserad, du har god vana att skriva, men är öppen för att lärandet fortsätter genom livet. Du är dessutom intresserad av kursens övriga deltagare och, via textsamtalen, engagerad i deras skrivutveckling. Helfartsstudier innebär gemensamma interaktiva lektioner 3 dagar i veckan samt schemalagd skriv- och lästid.

Skrivarskolans manusutveckling 
Kurslängd: 1 läsår 
Studietakt: 50% 
Kursform: distans 

Kursen manusutveckling vänder sig till dig som har ett projekt som du skrivit igenom, men som behöver ytterligare redigering för att skickas till förlag. Du ingår i en textsamtalsgrupp i vilken alla läser och är insatta i varandras råmanus i sin helhet. Textsamtalen utgår från de dilemman och utmaningar som du behöver hjälp med, stort som smått, där du får respons och input från kursdeltagare och lärare.

I kursen ingår individuell handledning med lärare och handledning i grupp, vilket ger dig stora möjligheter att kunna slutföra ditt manus.  En dag i veckan har vi interaktiv lektionstid, antingen textsamtal eller handledning. Därutöver tillkommer schemalagd skriv- och lästid. I kursen ingår också workshops varje vecka där du får möjlighet att träffa och lära känna andra deltagare från våra andra kurser.

Du som söker är författare eller aspirerande författare, med erfarenhet av textsamtal och med intresse av att bidra med kunskaper för att utveckla inte bara det egna manuset utan även de övriga deltagarnas. Olika skönlitterära genrer välkomnas.

Skrivarskolans projektår 
Kurslängd: 1 läsår
Studietakt: 50% 
Kursform: distans 

Projektåret söker du med ett längre projekt som är under uppstart. Du ingår i en mindre textsamtalsgrupp vars deltagare turas om att varannan vecka skicka in ny text (max 25 sidor vardera). Textsamtalen ger författaren en mångfald av läsningar och värdefulla insikter. Genom vår modell formulerar författaren egna frågor inför samtalet vilket garanterar en noggrann och träffsäker respons.

Varannan vecka har vi interaktiva textsamtal. Därutöver tillkommer schemalagd skriv- och lästid. I kursen ingår också workshops varje vecka där du får möjlighet att träffa och lära känna andra deltagare från våra andra kurser.

Du som söker har ett brett intresse för litteratur och ett tydligt mål att skriva igenom ett helt manus, från första till sista sida. Olika skönlitterära genrer välkomnas.

Skrivarskolans litterära läs- och skrivkurs 
Kurslängd: 1 termin 
Studietakt: 50% 
Kursform: distans 

Läsandet är grunden för allt skrivande. Att ingående diskutera det man läst i en grupp med likasinnade tar läsningen – men också kunskapen om skrivandet – till nya nivåer. På kursen läser vi alltid med skrivande ögon. Vi läser verk från olika tider och med olika stil, ton och anspråk, alla utvalda för att rikta ljuset mot någon viss aspekt av skrivandet. I snitt läser vi en titel på tre veckor och däremellan ägnar vi oss åt kursens andra ben: skrivandet. Skrivövningar kopplade till de aspekter vi studerat i litteraturen hjälper deltagarna att ta språng, både i det egna läsandet och skrivandet.   

En dag i veckan har vi interaktiv lektionstid, antingen boksamtal, skrivteori, skrivövningar eller textsamtal. Därutöver tillkommer schemalagd skriv- och lästid. I kursen ingår också workshops varje vecka där du får möjlighet att träffa och lära känna andra deltagare från våra andra kurser.

Årsboken

Varje läsår sammanställer vi material som producerats av deltagarna i baskursen och i projektåret i KvarnbyLitt, en professionell antologi som skickas ut till bibliotek och delas ut på bokmässor, läsningar etc.

För deltagare på basåret är det obligatoriskt att delta, för de som går projektåret och manusutvecklingen är det valfritt.

Att vara med och publicerar sig i KvarnbyLitt innebär att du får en inblick i val av text, arbete med korrektur, och inte minst processerna från tanke till text, från tryck till läsare. 


Kostnader och finansiering

För ett läsår på distans tar vi ut en avgift på 500 kronor, oavsett studietakt. 
För våra terminskurser tar vi en avgift på 300 kronor.   
Avgiften finansierar friex av årsboken, portokostnader, material och en försäkring mot driftavbrott.  

Varje år erbjuder vi en skrivarresa till Prag för de som läser på basåret. Kostnad för resan tillkommer. 

Skrivarskolans kurser berättigar till studiemedel på gymnasial nivå från CSN.  

Nyfiken? Frågor?